2013. november 17.

Házi kozmetikum 1x1, avagy mi mennyi a konyhából?

A napokban valamiért eszembe jutott utána számolni, hogy mennyi pénzt spórolok meg azzal, hogy házi kozmetikumokra váltottam.
Kezdjük egy szappan árával: ha mondjuk egy kilónyi szappant a legalapvetőbb receptből készítünk el, vagyis mondjuk olívaolajjal - üsse kavics, legyen extra szűz - és egy kevés kókuszvajjal (21%), hogy habzó és tartós legyen, mondjuk, hogy még egy kanál sót is teszünk bele, és a folyadék valamilyen főzet (pl. kamilla, csipkebogyó, dió), akkor tíz darab szappant az alábbi költségvetésből hozhatunk össze.
750g olívaolaj - boltja válogatja, nem érdemes egy ekkora üvegért 1700 Ft-nál többet kiadni,
200g kókuszvaj - nagykereskedelmi forgalomban is elérhető 1800 Ft-ért egy liter, ami 900g, vagyis a szükséges mennyiség ára 400 Ft,
128g NaOH, ebből az egy kilós kiszerelés 1100 Ft körül van, ha jó helyen keressük, vagyis 140 Ft-nyi fog most kelleni, van olyan cég, aki egyadagos kezdő csomagot árul, elviselhető áron.
1 kk só az 5g, még a Himalayai sóból is csak 5 Ft-ba kerül,
teafű, még ha nagyon töményen főzzük, sem kerül többe 50 Ft-nál egy általánosabb gyógynövényből,
összesen: 2295 Ft, elég egy évre, vagyis 230 Ft/db, amit minimum egy hónapig simán használhatunk. Az egyéb adalékok, illóolajok kinek kinek a saját ízlése/pénztárcája szerint válogathatók. Ha figyelembe vesszük az alább felsorolt, majd elfelejthető költségeket, racionális körülmények között azért elég nehéz túlzásba esni.
Arc: pattanásokra hajlamos, zsíros bőröm van, ezért volt külön valamilyen gél állagú arctisztítóm, amit az 1000-1500 forintos kategóriából szereztem be és kb. 2-3 hónapig tartott. Időnként még valami extrább radír, pakolás (pl. iszapos maszk), megint ugyanennyiért, de az legalább kitartott egy évig. Most egyáltalán nem használok ilyesmit. Persze lehet néha radírozni egyet 1 ek olívaolaj + 1 kk só vagy cukor, pakolásnak joghurt, méz, zabpehely, tojás nem is kiszámolható, annyira elenyésző az ára. Az arckrém (50ml-es) inkább az 1500-2000 Ft-os kategóriába esett, fél évig tartott. Most egy 50 ml-es üvegben magam keverek olajokat: 50g organikus shea kijön 500 Ft-ból, nagyon keresni sem kell ezt az árat. Ha extrább olajokat szeretnék hozzáadni, azok kb 2-3x ennyibe kerülnek, illóolaj, cetilalkohol, E-vitamin, az 1000 Ft-ot nehéz túlszárnyalni anélkül, hogy valamit túl ne adagoljunk. És ugye tisztán zsírfázisról beszélünk, tehát kevesebb kell belőle, így tovább tart. Nem, nem zsírosabb a bőröm, nem tömődnek el a pórusaim, sőt! Megspóroltunk az arcápoláson havi (!) minimum 1000 Ft-ot.
Alapozó, korrektor: vagy színezett hidratáló, ami alá úgyis kenünk mást is - kidobható, mert látványosan lélegzik fel minden bőrtípus a helyes ápolástól, havi min. 800 Ft-ért. 
Haj: most fogyott el a sörös szappanom, amit majd fél évig használtam, kb 5-6 naponkénti hajmosással. Ha valakinek nagyon zsírosodik a haja, akkor sem tanácsos 3 napnál sűrűbben ismételni, tehát ki kell hogy tartson 3 hónapig. Ez - ha Meskás árakban gondolkodunk - mondjuk, hogy nagyjából megegyezik azoknak a samponoknak az árával, amiket régen preferáltam, viszont akkor 2 hónap alatt kifogytak, sűrűbben is kellett mosnom. Nem beszélve arról, hogy kellett hozzá ugyanannyiért ugyanannyi hajbalzsam - 7-800 Ft. Most csak egy üveg ecet kell 2 hónapra 250 Ft-ért, és akkor már almaecettel urizáltunk :) Hajvégápoló? Pakolás? Évi 2000 Ft és akkor még vékonyan számoltunk. Én nem használok hajformázót, úgyhogy erről nem tudok nyilatkozni, tekintsük nem változónak. Havi megtakarítás 700 Ft.
Izzadásgátlás: sötét bőrű, izzadós alkat vagyok, képes voltam havonta is elkenni/fújni egy erősebb dezodort, ami 7-800 Ft, és néha még így is hatástalannak éreztem, nyilván egy idő után csak rontott a helyzeten. Nem győzöm terjeszteni az igét, hogy nekem mekkora megváltás volt amikor váltottam sajátra. Hullámozzunk egyet a szódabikarbónának, aztán számoljunk. Most egy 50ml-es tégelyben keverem a dezodort: 35ml kókuszvaj: 65 Ft, (sheavajjal is dolgozhat, akinek érzékenyebb a bőre, úgy sem lesz drága) 2kk szódabikarbóna, csipet cinkoxid, illóolaj tetszés szerint, 1kk kukoricakeményítő. Nehéz a 300 Ft-ot túllépni, sheavajjal is a 450-et. Egy ilyen adag minimum 3 hónap. A megkímélt ózonréteg, az emlő-elváltozások kockázatának a csökkentése, csak az izzadásra hajlamosok által ismert diszkomfort elfelejtése felbecsülhetetlen, a forintosított nyereség: havi min. 600 Ft.
Testápolás: nagyon szerettem a katalógusos cég tusfürdőit, nem olyan veszedelmesen drága, kivártam a félliteres akciókat, ami kb. 800 Ft volt. Igazából az árnyereség ott mérhető, ahol a szappanhasználó újragondolja a tisztálkodás célját. A tusfürdővel tokától bokáig mostuk magunkat. Pedig ugye ritkán dagonyázunk a sárban, dolgozunk a földön, építkezésen, stb., koszosak leszünk egyáltalán úgy istenigazából? Minek terheljük télen a lábunk szárát vegyszerekkel, még akkor is ha kiváló háziszappanról beszélünk? Gyerekkorunkban még tudtuk, hogy mit kell mindennap megmosni, a többinek elég a lefolyó hab zuhanyzósoknál, vagy a vízbe oldódott szappan kádasoknál. Szóval kevesebb is elég, így ha nagyon pancsolósok vagyunk, és elfogy egy általunk készített szappan egy hónap alatt, akkor is egálban van a tusfürdő árával. Ugyanez elmondható az intim tisztálkodószerekről. A különbség számomra a testápoló szükségletben jelentkezett. Ha nem vegyszerezünk, nem olyan érzékeny a bőrünk, nem szárad, nincs látható elváltozás nélküli megmagyarázhatatlan viszketés, amit a ki tudja milyen anyag okoz. Vagyis nem kell naponta testápolózni, még télen sem. Pedig én nagyon sokat ettem! Akár két hónap alatt elpancsoltam egy 800 Ft-os flakont. Most van hogy a heti egy testápolózás sem jön össze. Így egy az arckrémhez hasonló összetételű krémből egy 100ml-es adag, mondjuk kb. 800 Ft-ért akár fél évig elég, vagy még tovább. Havi megtakarítás kb. 300 Ft.
Nem vettem figyelembe, hogy pl. én az arcomra szenes szappant használok, de bármi másból is keverhetünk egy keveset a fent említett alap masszába, mondjuk egy elkülönített 100 g-os adagba, ami így tovább tart. Pattanás ellen egy kk zöldagyag, szénpor, illóolaj, narancsbőrre őrölt kávé, intim szappanba kefir, kecsketejpor. Ha valaki csak saját használatra készít szappant, nyilván nem szeretne száz féle adalékot összevásárolni, amit aztán nem tud elkenni soha. Néhány egyszerű, otthon fellelhető anyaggal különleges hatásokat lehet elérni, egy-két különleges hozzávalóval pedig eljátszik az ember lánya. Mi ez a minimális befektetés ahhoz képest, amit másra költünk. Meg ahhoz a megtakarításhoz képest, amit most összeszámoltam: korábban közepes árkategóriájú termékeket használva 3400 Ft havonta. És ez akkor sem csökken jelentősen, ha nem akarunk/merünk otthon szappant főzőcskézni, csak a könnyebben elkészíthető krémeket készítjük magunk. Szerintem jó csere volt! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése